Timantin väri

Hyvin usein miellämme, että värittömät timantit ovat kaikkein arvokkaimpia. Tämä ei pidä täysin paikkaansa. Timanteista löytyy värejä mustasta kaikkiin sateenkaaren väreihin, punaisesta violettiin. Väritimantteja löytyy luonnosta, mutta väri voidaan saada aikaiseksi myös keinotekoisesti säteilyttämällä. Diamo ei myy säteilytettyjä timantteja. Luonnon väritimantit ovat erittäin harvinaisia ja siksi erittäin kalliita. Esimerkiksi vaaleapunaisia timantteja saadaan vain yhdestä kaivoksesta maailmassa, Argylen kaivoksesta Australiasta.

Kun hankit timantin, niin paras luokka on väritön. Maallikko pystyy vain vaivoin erottamaan timanttien värisävyjä. Asiantuntijatkin käyttävät uusimman tekniikan mukaisia värienmittauslaitteita subjektiivisten määritysten eliminoimiseksi. Timantit on jaettu värin perusteella viiteen pääryhmään:

Värittömät timantit (D-F):

Timanteissa väritön alue on harvinaisin ja arvokkain. D/E väriluokan timantit näyttävät käytännössä kaikkein värittömimmiltä.

Lähes värittömät timantit (G-J):

Timantit näyttävät olevan lähes värittömiä. Katsottaessa timanttia taulu alaspäin käännettynä valkoista paperia vasten, näyttää timantti hieman vivahtavalta, usein kellertävään sävyyn.

 Timantin väri

Miten valita timantin väriluokka?

Useimmille meistä on erittäin vaikeaa (ellei mahdotonta) havaita väriluokan muutosta astetta parempaan. Hintaero voi olla kuitenkin merkittävä, varsinkin isommissa timanteissa. Timantin kauneuden vuoksi kannattaa hankkia timantti D-F luokasta. Valitsemalla timantteja G-I väliltä, voit löytää suuren hintaedun, mutta kivi näyttää silti värittömältä. Kumpi on sinulle tärkeämpää, timantin harvinaisuus ja kauneus vai halu ostaa mahdollisimman iso timantti? Jos haluat ison timantin, niin "J-värin" timantit ovat edullisin vaihtoehto ja niistä on vaikea havaita väriä.

Suosittelemme näitä tuotteita