Timantin puhtaus

Timantti on muiden jalokivien tapaan luonnontuote, joka esiintyy vain harvoin täysin puhtaana. Kiven sisään voi kiteytyä muita mineraaleja. Tällaisia ”epäpuhtauksia” sanotaan sulkeumiksi. On tärkeää ymmärtää, että kyse ei ole virheistä. Koruissa käytetyt timantit ovat pääsääntöisesti varsin puhtaita. Muutamia alimpia laatuluokkia lukuun ottamatta sulkeumat ovat niin pieniä, etteivät ne näy paljain silmin tai vaikuta kiven loistoon.

Flawless (Fl)

Täysin puhdas timantti. Kivessä ei ole ainoatakaan sisäistä sulkeumaa tai ulkoista hionnallista puutetta, jonka asiantuntija erottaisi 10x suurennuksella. Käytännössä kivi tulee tutkia mikroskoopilla suuremman suurennuksen avulla.

Internally Flawless (IF)

Täysin puhdas timantti, jossa äärimmäisen pieniä ulkoisia hionnallisia puutteita, kuten yksittäinen naarmu, hieman lohjennut kuletti tai hyvin pieni luonnon kidepinta, joka ei näy ylhäältä päin katsottuna.

Very very small inclusions (VVS)

Vähän hyvin pieniä sulkeumia.

 

Timantitn puhtaus

VVS1

Sulkeuma ei saa olla kiven taulun alueella. Etsi ensin oikeanpuoleisen kuvan nuolen päässä oleva punainen piste, ja sitten vastaava sulkeuma vasemman puoleisesta kuvasta.

Kivessä on erittäin pieniä sulkeumia, jotka asiantuntija löytää huolellisella tutkimuksella 10x luuppia käyttäen. Sulkeumien tulee olla todella pieniä, luupissa niiden tulee muistuttaa pientä väritöntä pistettä tai pilkkua.

 

Timantitn puhtaus

VVS2

Edelleen ainoastaan pientä pilkkua muistuttava sulkeuma saa olla kiven taulun alueella. Etsi ensin oikeanpuoleisen kuvan nuolen päässä oleva punainen piste, ja sitten vastaava sulkeuma vasemman puoleisesta kuvasta.

Very small inclusions (VS)

Hyvin pieniä sulkeumia.

 

Timantitn puhtaus

VS1

VS1: Sulkeumat eivät ole taulun alueella. Niiden tulee olla värittömiä. Erittäin pieniä sulkeumia, jotka ovat hieman pistettä tai pilkkua suurempia 10x luupilla katsottaessa. Niistä voidaan erottaa, onko kyseessä pieni kide tai esimerkiksi höyhensulkeuma.

 

Timantitn puhtaus

VS2

Pieni kidesulkeuma saa olla kiven taulun alueella, ja se saa olla väriltään tumma. Vain kokenut luokittelija löytää sulkeuman heti 10x suurentavalla luupilla katsoessaan.

Small Inclusions (SI)

Pieniä sulkeumia.

 

Timantitn puhtaus

SI1 Kivessä on sulkeumia, jotka asiantuntija erottaa heti 10x luupilla katsoessaan. Niitä ei kuitenkaan näe paljain silmin.

 

Timantitn puhtaus

SI2 Sulkeumat saattavat joissakin tapauksissa näkyä paljain silmin, mutta ne eivät vähennä kiven loistoa.

Piquee / Inclusions (P tai I)

Selviä sulkeumia.

 

Timantitn puhtaus

P1 : Sulkeumat näkyvät juuri ja juuri paljain silmin, mutta heti selkeästi 10x luupilla katsottaessa. Ne eivät vaikuta kiven loistoon heikentävästi.

P2 : Kiven sulkeumat näkyvät paljain silmin ja vaikuttavat hieman kiven loistoon ja ulkonäköön heikentävästi.

P3 : Sulkeumat ovat suuria, ja ne vaikuttavat selvästi kiven ulkonäköön, loistoon ja kestävyyteen korukäytössä.

Suosittelemme näitä tuotteita